En undersøkelse er en munn- og tannhelsesjekk som inkluderer flere viktige momenter. Du får en nøyaktig oversikt over din tannhelsestatus. Tannlegen får også kunnskap som er nødvendig for å vurdere eventuelle behandlingsbehov, foreslå forebyggingsmetoder og presentere en behandlingsplan for deg.
Hull i tennene (karies) og tannløsning (pga tannkjøttbetennelsen periodontitt) er noen av de vanligste livsstilssykdommer som gir helsemessige og økonomiske kostnader for individet og samfunnet. Regelmessige tannlegeundersøkelser og forebygging gjennom hele livet er derfor uten tvil den beste investeringen du kan gjøre for å forebygge munn- og allmennsykdommer. Rådene som tannleger og tannpleiere gir deg kan i tillegg forebygge mot sykdommer som bl.a. fedme, diabetes, kreft og høyt blodtrykk.
I tillegg kan skadelige bakterier fra tann- og tannkjøttinfeksjoner entre blodbanen og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Akutte infeksjonstilstander i munnen kan også skape smerte, ubehag og helserisiko. I eldre tider var alvorlige tanninfeksjoner en vanlig dødsårsak. Men takket være bedre munnhygiene, regelmessige kontroller, forebygging og tannbehandlinger, er dødstilfeller på grunn av tanninfeksjoner nå uvanlige i Norge.
For å ta vare på smilet ditt, tannhelse og velvære, anbefales årlige undersøkelser hos tannpleier eller tannlege. Har du aktiv karies, tannløsning eller andre munnsykdommer, må du komme på mer hyppige kontroller og undersøkelser. Tannbehandler vil anbefale hvor ofte det bør skje.
Prisene på en undersøkelse kan variere en del i Norge. Før du velger en tannlege, sett deg inn i hva undersøkelsen inneholder og hvor lang tid som settes av. Når du først går til tannlege, er det viktig å ha tid til å prate om eventuelle bekymringer, ønsker og behov du har.
En undersøkelse er nødvendig for at tannlegen skal kunne gi deg et kostnadsestimat når videre behandling er anbefalt. Et slikt estimat er skriftlig, men veiledende fordi avvik fra kostnadsoverslaget kan forekomme. Det er ikke alltid mulig å forutsi ethvert problem tannlegen støter på i en behandlingssituasjon. Hver munn er jo unik. Det kan variere hvor mange besøk du må ha eller hvor mye materiale som vil forbrukes underveis. En erfaren tannlege vil likevel ofte kunne gi deg ganske nøyaktige prisoverslag. Du kan også få informasjon og hjelp til å søke refusjon fra Helfo ved enkelte tannsykdommer og tilstander.
En undersøkelse vil som regel begynne med gjennomgang av helseskjema der du har fylt ut informasjon om generell helse, forhold til egen tannhelse, livsstil, osv. Her kan du også formidle om eventuelle ønsker, behov eller bekymringer du har vedrørende tennene dine.
Tannlegen vil be deg om å åpne og lukke munnen og samtidig kjenne utenpå kinnet og tinningen din. Sykdom i tyggemuskler eller kjeveledd kan gi kroniske eller akutte smerter og funksjonsforstyrrelse. Du kan oppleve smertene i kjeveledd, tyggemuskulatur, ansikt, hode og, hos enkelte, i ørene. Det kan også forekomme klikke- eller skrapelyder når du åpner munnen.
Plager i kjeveledd og tyggemuskler er samlet i et begrep som kalles temporomandibulær dysfunksjon (TMD). TMD kan være forbigående, akutt eller være tegn på underliggende overbelastning, skade eller betennelse. Avhengig av årsaken kan tannlegen foreslå behandling slik at normal funksjon gjenvinnes.
Tannlegen undersøker tannkjøtt, slimhinne og tunge for å se at alle overflater er sunne og friske.
Tannlegen kontrollerer tannstillingen og hvordan tennene biter sammen. Tanngnissing, kjeveleddsproblemer, sykdom, alder eller usunne vaner kan over tid skape smerter og unormal slitasje på tennene. Har du mistet en tann eller fått endringer i tannstillingen, kan det også påvirke bittfunksjonen negativt. Tannlegen vil oppdage problemer og foreslå behandling for å rehabilitere bittfunksjonen.
Det gjøres først en visuell inspeksjon av tennenes overflater. Tannlegen bruker deretter sonde/pirker for å sjekke tennene for bl.a. mistede fyllinger, hull (karies), slitasjeskader og emaljeskader. Proteser (gebiss), tannimplantater, tannkroner og broer vil etterses.
Siden ikke alt kan oppdages med det blotte øyet eller kjennes ved hjelp av håndinstrumenter, er det normalt å ta fire røntgenbilder. Disse gjør tannlegen i stand til å oppdage hull mellom tennene, samt for å se dybden på hullene. Røntgenbildene kan sammenlignes med bilder fra forrige besøk, og tannlegen vil vurdere utvikling av ulike tilstander som endring i tannstilling, status på fyllinger, karies, beintap rundt tennene eller periodontitt. Hvis det trenges flere røntgenbilder eller oversiktsrøntgen (OPG), vil tannlegen anbefale det.
På slutten av undersøkelsen vil tannlegen fjerne plakk og moderate mengder tannstein. Ubehandlet plakk (bakteriebelegg) forkalker seg på tennene og gir tannstein og misfarging over tid. Fordi bakteriebelegget kontinuerlig bygger seg opp og tannpleie hjemme ikke klarer å fjerne alt, er det viktig å få utført profesjonell rengjøring hos tannlege/tannpleier. Da slipper du dannelse av dårlig ånde, hull eller tannkjøttbetennelse.
Med en skrape og ultralyd blir nesten all tannstein borte. Tilslutt pusses og poleres tennene dine. De ser da hvitere ut og kjennes glattere og renere når du forlater tannlegen.
Har du store mengder tannstein, vil du oftest bli bedt om å bestille en oppfølgingstime for ytterligere fjerning av tannsteinen.
Dette besøket er også en fin mulighet til å snakke med tannlegen om andre behandlinger du kunne ønske deg. Det kan være funksjonelle behandlinger som erstatning av tapte tenner (implantat) eller retting av tannstilling (tannregulering), men også estetiske behandlinger som påsetting av skallfasetter eller tannbleking.
Mange tannklinikker tilbyr gratis eller svært rimelige konsultasjoner på enkelte omfattende behandlinger slik at du kan få mer informasjon og høre om behandlingen er aktuell for deg.