menu
Back

Korrigering av for mye eller for lite tannkjøtt

August 1, 2024
Tannfaglig

Synes du at du har for lite eller for mye tannkjøtt? Tannkjøttkorrigering (gingivoplastikk) kan raskt og helt smertefritt gi deg smilet du ønsker deg.

Gingivoplastikk er kirurgi for å korrigere eller gjenopprette tannkjøttets kontur slik at manglende tannkjøtt erstattes eller overflødig tannkjøtt fjernes. Prosedyren gjøres med lokalbedøvelse. Tannkjøttkorrigering brukes både av medisinske årsaker og til estetiske formål.

Hva er gingivoplastikk?

Gingivoplastikk er kirurgisk korrigering av tannkjøttet (gingiva). Behandlingen innebærer at tannlegen fjerner (kalles gingivektomi), forlenger og/eller jevner til tannkjøttet for å skape bedre munnhelse og et penere smil. På den måten løses både estetiske og medisinske problemer for pasienten.

Hvilken funksjon har tannkjøttet?

Tannkjøtt har en svært viktig beskyttende funksjon i munnen. Dette er en ganske fast slimhinne som dekker tennene våre (hovedsakelig røttene) og beskytter dem mot ytre skader og inntrengning av bakterier. Siden tannkjøttet spiller en sentral rolle i tannhelsen, er det viktig å oppsøke tannlegen hvis du opplever forandringer.

Når tannkjøttet først har trukket seg tilbake, er prosessen irreversibel. Derfor er det essensielt å forebygge at tannkjøttet i utgangspunktet trekker seg tilbake. 

Tannkjøttets omfang og utseende har også en stor estetisk innvirkning på smilet og dermed ofte selvtilliten, og derfor kan noen ønske å endre konturen på tannkjøttet av rene kosmetiske grunner.

Hva påvirker tannkjøttets utseende?

Tannkjøttets omfang og utseende påvirkes av mange ulike faktorer, men tannpusseteknikk og hvor nøye du er med din munnhygiene former tannkjøttet i svært stor grad.

Hvorfor trekker tannkjøtt seg tilbake?

Tilbaketrukket tannkjøtt (gingival retraksjon) kan oppstå som følge av kombinasjoner av:

  • Feil/hard pusseteknikk over lengre tid, noe som gir pusseskader
  • Dårlig munnhygiene og opphoping av plakk (bakteriebelegg) ved tannkjøttranden
  • Aldring
  • Arv
  • Medikamentbruk
  • Graviditet
  • Alvorlig tannkjøttbetennelse (periodontitt)
  • Daglig snusbruk
  • Leppe-/tungepiercing
  • Feil bitt (malokklusjon)
  • Dårlig tilpassede og/eller vedlikeholdte faste eller avtagbare proteser
  • Tipping av tannrot og påvirkning i kjevebeinet i forbindelse med tannregulering

Hva er konsekvensene av tilbaketrukket tannkjøtt?

Blottede tannhalser

Resultatet av tilbaketrukket tannkjøtt er at noe av tannroten blir blottlagt (også kalt blottede tannhalser). Tannroten er nemlig ikke dekket av emalje, men av rotsement som er mindre robust enn emaljen. Blottleggingen kan dermed føre til økt slitasje, kariesdannelse (hull), følsomhet (ising) og andre tannproblemer. Manglende tannkjøtt kan også føre til at de utsatte tennene får redusert feste og kan løsne. I tillegg vil disse tennene visuelt sett oppleves som lengre enn de andre.

Tilvekst av tannkjøtt

Noen sykdommer og medikamenter kan føre til økt vekst av tannkjøtt rundt tennene (gingival hyperplasi). Tennene virker da visuelt sett kortere. En rekke årsaker ligger bak denne tilstanden, men det er ofte et symptom på utilstrekkelig munnhygiene eller en bivirkning av enkelte medisiner. I mer alvorlige tilfeller kan tannkjøttet komme til å dekke tennene helt. Les mer om dette lenger ned i avsnittet om formål og behandlingstyper (pkt. 1 D).

Formål og behandlingstyper 

Gingivoplastikk tjener flere formål. Den underliggende årsaken til endringer på tannkjøttets form vil påvirke behandlingen og valg av teknikk. Ulike teknikker for kirurgisk tannkjøttkorrigering er tilgjengelige og har vist seg å være effektive og ha gode prognoser.

Generelt sett er tannkjøttkorrigeringer relativt enkle inngrep, men de krever stor grad av presisjon i forhold til estetiske hensyn. Inngrepet gjøres vanligvis av en periodontist (tannlege som er spesialist på helsen til tannkjøttet og beinvevet som støtter tennene).

Ved hjelp av skalpell eller laser kan tannlegen justere området rundt en/flere tenner/en hel rad eller transplantere vev som erstatter det manglende tannkjøttvevet. 

Hvordan forbereder du deg til gingivoplastikk?

Hvis du snuser, røyker eller bruker andre tobakksprodukter, anbefaler tannlegen at du avstår fra dette så lenge som mulig før prosedyren. Dette vil forbedre tannkjøtthelingen. 

Tannlegen din vil rense tennene dine grundig før prosedyren, så det kreves vanligvis ingen andre forberedelser fra din side.

Forutsatt at du ikke har noen ubehandlede sykdommer/tilstander og at du er nøye med tannpleien, kan tannkjøttkorreksjon anvendes til følgende formål:

1. Medisinske formål

A. Gjenskaping av tilbaketrukket tannkjøtt

Gingivoplastikk benyttes som en kirurgisk behandling når det er behov for å gjenopprette tannkjøttskader pga gingivitt og periodontitt. Hensikten er da å gjenskape tannkjøttets naturlige funksjon og estetiske utseende.

Tilbaketrukket tannkjøtt kan hovedsakelig behandles på to måter:

  1. Tannkjøtt-transplantasjon er den vanligste metoden. Tannlegen henter vev fra ganen eller fra nærliggende sunt tannkjøttvev og syr det fast til området der tannkjøttet mangler. Etterhvert vil vevet tilheles og erstatte det manglende tannkjøttet.
  2. Teknikk nr. 2 går ut på å forlenge det nærliggende tannkjøttet. Tannlegen løsner og strekker det eksisterende tannkjøttet og syr det fast. Etter en tid vil det tilhele og dekke det blottede området.

B. Forsterkning av tannkjøttet ved innsetting av implantat

Dersom du mister eller mangler en tann og ikke erstatter den, vil mengden av beinvev og tannkjøtt i dette området reduseres over tid. Ønsker du tannimplantat på et senere tidspunkt, kan det være nødvendig med forsterkning av tannkjøttet ved hjelp av transplantasjon av vev fra ganen. Dette gjenskaper en tilstrekkelig mengde tannkjøtt rundt implantat-tannkronen, samt en jevn tannkjøttrand.

C. Reduksjon av tannkjøttlommer

En alvorlig konsekvens av periodontitt er at det oppstår store lommer mellom tennene og tannkjøttet. Etterhvert som sykdommen utvikler seg, forstørres lommene utover normal størrelse på 2 mm. Matrester setter seg fast, og bakterier formerer seg der, noe som fører til nye betennelser og ytterligere økning av lommene.

Hvis lommene er blitt veldig store, kan de ikke lenger reduseres til en normaltilstand ved dyprens og jevnlig oppfølging hos tannlege/tannpleier. Da er kirurgisk inngrep anerkjent som det beste alternativet for behandling. Tannlegen vil forkorte lommene, stramme opp tannkjøttet rundt tennene og gjøre det enklere for pasienten å holde det rent i tannkjøttet.

D. Fjerning av overflødig vev pga gingival hyperplasi

Behandling av overvekst av tannkjøtt (gingival hyperplasi) avhenger ofte av den underliggende årsaken. Årsakene kan oftest deles inn i:

  • Tannkjøttforstørrelse pga betennelse i tannkjøttet
  • Systemiske årsaker (hormonelle ubalanser, bivirkninger av medisiner, graviditet, noen sykdommer/tilstander)
  • Arvelig gingival fibromatose (sjelden oral tilstand som forårsaker sakte og progressiv tannkjøttforstørrelse)

I mange tilfeller kan forbedret munnhygiene forebygge eller bedre symptomene og fjerne tilstanden. Tannkjøttet kan imidlertid øke i omfang igjen på tross av forbedringer i munnhygiene, profesjonell behandling og medikamenterstatninger.

Hvis årsaken til gingival hyperplasi ikke behandles, kan tilstanden både påvirke tannstillingen og øke risikoen for å få tannkjøttsykdom. I mer alvorlige tilfeller kan tannkjøttet dekke helt over tennene, noe som gjør det svært vanskelig å tygge mat og opprettholde effektiv munnhygiene. Da må det overgrodde tannkjøttet fjernes kirurgisk.

Dersom barn får gingival overvekst, kan det ha negative konsekvenser på prosessen der tennene vokser inn og blir synlige.

2. Estetiske formål

Det er viktig å sikre at eventuelle tannsykdommer er behandlet før det tas en beslutning om estetisk korreksjon av tannkjøttet. En komplett undersøkelse anbefales uansett hvert år for å avdekke eventuelle tannskader eller -sykdommer som er i utvikling.

Dersom du kun ønsker å forbedre utseendet til et ellers friskt tannkjøtt, kan tannlegen jevne tannkjøttrandene eller ta bort tannkjøtt som dekker for mye av tannen. 

Hvis tannen fremdeles oppleves for kort etter korrigering, kan den påsettes en skallfasett eller tannkrone som gir et optimalt sluttresultat.

A. Tannkjøttsmil (“gummy smile”)

Et overskudd av tannkjøtt kan medføre at de berørte tennene ser mindre ut og at mye tannkjøtt blottlegges når du smiler. Selv om tilstanden ikke trenger å representere helseproblem, kan det være et estetisk problem som påvirker trivsel og selvtillit. Tannlegen vil bestemme det optimale nivået på tannkjøttet ut fra tenner, ansikt og smil i samråd med deg. I selve inngrepet trimmes tannkjøttkanten i henhold til det.

B. For kort overleppe

I noen tilfeller ligger problemet i overleppen som blir for kort når du smiler, og dermed vises for mye av tannkjøttet. Tannlegen kan da gjøre et kirurgisk inngrep for å endre leppens posisjon ift tennene. Metoden går ut på å fjerne en del av bindevevet fra den nedre delen av overleppen for å forhindre at musklene som er involvert i smil, løfter den for mye.

C. Overaktiv muskelaktivitet i overleppe

En overaktiv muskel i overleppen kan føre til at overleppen trekkes uforholdsmessig høyt opp mot nesen. Da vil mye av tannkjøttet vises når personen smiler. For noen blir dette så sjenerende at de unngår å smile. En injeksjon med botulinum toksin kan gjøre at en av musklene som løfter overleppen, slapper av. Effekten blir at mindre tannkjøtt vises når de smiler.

Gjør tannkjøttkorrigering vondt?

Gingivoplastikk utføres smertefritt med lokalbedøvelse. Avhengig av kompleksiteten og omfanget av behandlingen kan prosedyren ta fra en halv time til flere timer.

Tilhelingsperioden avhenger av prosedyren, men varer vanligvis fra én til flere uker. Hevelsen avtar i løpet av 2-7 dager. Noen kan kjenne litt ising og ubehag som kan lindres med reseptfrie smertestillende tabletter. Mens tannkjøttet gror, kan tennene vingle litt. Du kan oppleve økt følsomhet hvis du drikker eller spiser noe varmt eller kaldt et par dager etter behandlingen. Disse fenomenene vil gå over etter hvert som vevet tilheler. 

Er det risiko ved gingivoplastikk?

Langtidskomplikasjoner etter gingivoplastikk er sjeldne, men før behandlingen igangsettes, bør tannlegen diskutere risikoen og mulige bivirkninger med deg. Eksempler på komplikasjoner kan være:

  • blødning (dette opptrer vanligvis innen 48 timer etter inngrepet)
  • infeksjon
  • smerte og ubehag

Oppsøk tannlege snarest mulig hvis du opplever symptomer som kan indikere en infeksjon:

  • blødning som ikke avtar eller stopper
  • hevelse som blir verre på operasjonsstedet 
  • smerter som blir verre i stedet for å bli bedre over tid
  • hevelse i kjevelinjen eller under den

Hva påvirker resultatet ved tannkjøttkorrigering?

Flere faktorer avgjør om tannkjøttet skades på nytt etter behandlingen. Langtidsprognosen kan påvirkes av:

  • Generell og/eller lokal tannkjøttsykdom som påvirker tilhelingen (f.eks. diabetes, periodontitt)
  • Pusseteknikk og valg av tannbørster
  • Røyking som gir dårligere perifer blodsirkulasjon og derfor nedsatt tilhelingsevne og infeksjonsforsvar
  • Evnen til å endre på uvaner (f.eks. slutte med snus og fjerne leppe-/tungepiercing)
  • Lokale tannkjøttforhold (tynt tannkjøtt gir noe dårligere langtidsresultater)

Hvordan passer du på tannkjøttet etter behandlingen?

Full tilheling av tannkjøttet kan ta noen ukers tid. Tannlegen vil oftest anbefale deg å skylle munnen med et antiseptisk middel for å forhindre infeksjon etter operasjonen. Du vil også trenge en oppfølgingsavtale ti dager etter behandlingen for å sikre at tannkjøttet ditt gror riktig. Tannlegen fjerner også da eventuelle sting.

Det er flere tiltak du selv kan gjøre hjemme i tilhelingsperioden for å sikre sårtilheling og forhindre mulige komplikasjoner:

  • Unngå sprø, veldig varm eller hard mat som kan skade tannkjøttet. Vær også varsom med varme drikker de første dagene.
  • Spis myk mat som f.eks. bananer, gelé, potetmos eller eplemos. 
  • Unngå tobakksprodukter fordi de kan forsinke sårtilhelingen.
  • Utfør grundig og korrekt tannpleie: puss tennene i to minutter, to ganger om dagen, med to cm fluortannkrem. Bruk tanntråd og mellomromsbørster.
  • Børst det behandlede området så forsiktig som mulig til tannkjøttet er fullstendig grodd.
  • Bruk myk tannbørste og børst ikke frem og tilbake, men bruk små sirkelbevegelser. Spør gjerne tannlege eller tannpleier om råd til godpusseteknikk.
  • Bruk eventuelt fluorskyllemiddel etter instruks fra tannlegen.

Er gingivoplastikk dyrt?

Prisen vil variere med omfanget av tannkjøttkorrigeringen. Flere faktorer kan påvirke kostnadene for prosedyren:

  • antall tenner som behandles
  • plassering i munnen
  • teknikk
  • kirurgisk ekspertise

Det er verdt å vite at dersom gingivoplastikk-behandlingen vurderes som rent estetisk, må pasienten betale på 25 % moms i tillegg til prisen. Les mer her om moms på estetisk tannbehandling.

Refusjon

Enkelte pasienter kan ha krav på Helfo-refusjon for deler av behandlingen. Tannlegen vil kunne ha direkteoppgjør med Helfo og hjelpe deg å søke om refusjon. Du betaler kun din egenandel. Spør tannlegen om dine muligheter.

scroll-to-top