menu
Back

Tannbro gir deg smilet tilbake

August 1, 2024
Tannfaglig

Har du ødelagte eller manglende tenner? En tannbro gir deg smilet tilbake.

En tannbro består av en eller flere tannkroner som både ser ut og føles som ekte tenner. Smil, snakk og spis som vanlig igjen uten å bekymre deg for tannluker.

Hva er en tannbro?

Når tenner mangler eller er så ødelagte at de ikke kan bygges opp med fyllinger, kan disse erstattes med permanente tannkroner som festes i en bro. Broen er en konstruksjon som består av en eller flere sammensatte tannkroner som forankres på nabotennene. Resultatet er tenner som føles som dine egne og ser helt naturtro ut. Tannbro er rimeligere enn tannimplantat og er en av de mest brukte alternativene i tannrestaurering. 

Hvorfor skal du erstatte en tann som mangler?

Som følge av tannforhold, sykdom eller ulykke hender det at en tann ikke står til å redde. Noen mennesker er født uten enkelte tenner. Mellomrommet som oppstår mellom tennene, kan påvirke tannstillingen og dermed estetikken og bittfunksjonen. Tannluker kan få lepper og kinn til å synke inn. 

Munnen, tennene og kjevebeinet består av levende vev som endrer seg over tid. Hvis en manglende tann ikke erstattes, kan nabotenner begynne å bevege seg, og kjevebeinet kan svekkes. Bakre tenner flytter seg gjerne fremover, og fremre tenner flytter seg gjerne bakover. Dette kan både krympe tannluker og danne andre tannluker. Tennene kan også falle over. Du kan få bittproblemer som forstyrrer tennene i motsatt kjeve. 

Hvis du lar være å gjøre noe med problemene, vil ovennevnte konsekvenser kunne medføre at det blir vanskeligere å lage en tannrestaurering som f.eks. ved hjelp av en tannbro. I tillegg kan det bli nødvendig med flere omfattende behandlinger i forkant, f.eks. rotfylling eller tannregulering.

Spise- og taleevne kan også svekkes. For noen mennesker kan en synlig manglende tann ha negative effekter på selvtillit og livskvalitet. Det å kunne smile trygt har beviselige positive effekter på helsen, både psykisk og fysisk.

Må alltid manglende tenner erstattes?

Det er ikke alltid nødvendig å erstatte alle manglende tenner, men dette anbefaler vi at du diskuterer med en tannlege. Tenner som ikke har en funksjon, for eksempel visdomstenner, trengs ikke å erstattes. 

Dersom du ikke har festetenner eller ikke ønsker å feste broen til tennene du har, kan tannimplantat eller tannprotese være et bedre alternativ. Tannbroer som festes på implantater kan være både korte (tre tenner) eller lange (hel kjeve, ofte kalt All-on-4).

Hvilke fordeler og ulemper har en tannbro?

Har du en manglende, tapt eller svært ødelagt tann, kan en tannbro fylle tannluken som har oppstått. Her beskrives fordeler og ulemper med denne typen tannerstatning.

Fordeler

  • Permanent erstatning som er mer komfortabel sammenlignet med løse tannproteser.
  • Relativt rask fremstilling og et billigere alternativ enn tannimplantat.
  • Gir et naturlig utseende med god estetikk.
  • Godt behandlingsalternativ i tilfeller der mangel på kjeveben i tannluken utelukker tannimplantat.
  • Styrket stabilitet til nabotenner som forankrer broen, fordi disse får påsatt tannkroner.
  • Mulighet til å ha midlertidig bro i påvente av permanent bro.

Ulemper

  • Festetennene som tannbroen sitter på kan behøve rotfylling i framtiden.
  • Nødvendig med et tilstrekkelig antall sunne festetenner for å kunne lage en tannbro.
  • Krever reduksjon av emalje når festetenner skal slipes til for festing av broen.
  • Vanskeligere renhold av festetenner som vil medføre hull (karies) og tannkjøttbetennelse. 
  • Broen vil kunne skades av tanngnissing.
  • Skader ved festetenner kan påvirke broen direkte og i verste fall forårsake tap av broen.

Hvordan festes en tannbro?

En bro lages etter samme prinsipp som en tannkrone. Nabotennene behandles for å gi feste til den kunstige tannbroen som fyller ut tannluken. Behandlingen er helt smertefri og gjøres oftest i to omganger.

Besøk nr 1

Ved første besøk undersøker tannlegen nøye munn, tenner og tannrøtter for tilstander som må behandles først. 

Dersom festetennene har fyllinger fra før, må det påses at det ikke finnes ubehandlet karies under fyllingene. Er disse i tillegg rotfylt, er det noen ganger ikke nok tannvev igjen til å lage en pilar for broen. Dette løser tannlegen ved å fjerne en bit av rotfyllingen og erstatte den med ett stift som forlenger tannen og gjør det mulig for å lage en stabil pilar. Dette kan medføre ekstra tannlegebesøk. 

Når alt ligger tilrette for suksessfull behandling, slipes nabotennene til pilarer for tannbroen. Disse tennene får dermed nye tannkroner. Dette gjøres under lokalbedøvelse. Du er med og bestemmer farge, materiale og form på tannbroen slik at du blir helt fornøyd.

Tannlegen tar deretter 3D-skann eller fysisk avstøpning, og sender dette til tannteknikeren. Du får en midlertidig tannbro til den permanente løsningen er på plass.

Tannteknikeren bruker avtrykket av tannluken og de slipte tennene til å modellere den permanente tannbroen. Fremstillingen av en tannbro er et kunstverk og kan ta noen dager å produsere fordi de kunstige tennene skal se naturtro ut. I noen tilfeller klarer tanntekniker å levere en tannbro samme dag.

Hva gjør du hvis den midlertidige broen faller ut?

Skulle den midlertidige broen falle ut, hvilket skjer sjeldent, rengjør den i rent vann og dytt den på plass igjen. Ta snarest kontakt med din tannlege. Skjer uhellet utenfor åpningstid og du opplever ubehag, kan du bruke smertestillende frem til tannlegen kan møte deg.

Opplever du derimot akutt smerte, anbefaler vi at du tar kontakt med din faste tannlege eller tannlegevakt.

Besøk nr 2

Den midlertidige tannbroen fjernes, og den permanente broen prøves på. Dersom både du og tannlegen er fornøyde med farge, funksjon og passform, er det klart for påsetting av den permanente tannbroen.

Tannlegen gjør rent både tennene og tannbroen, og forbereder dem for lime-prosessen. Når broen er limt på plass, fjernes alt overskudd av lim, og farge, funksjon og passform kontrolleres igjen.

Det er viktig å ikke pirke i det behandlede området det første døgnet fordi det kan ta litt tid før limet fester seg. Unngå bruk av tanntråd, tannpirker eller mellomromsbørster de første dagene.

Gjør tannbro-behandling vondt?

Behandlingen utføres under lokalbedøvelse og skal være smertefri. Når bedøvelsen avtar, er det normalt å føle noe ubehag fordi festetennene har behov for tilheling. Normalt vil ubehaget avta og forsvinne etter kort tid.

Eventuelt ubehag de første dagene etter behandlingen kan raskt dempes ved bruk av reseptfrie betennelsesdempende og smertestillende midler. 

I påvente av den permanente tannbroen er det vanlig med noe ising fra festetennene som tannlegen har slipt og tilpasset for tannbroen. Isingen forsvinner som oftest når tannbroen er på plass. Noen mennesker kan imidlertid også oppleve ising i tennene i 1-2 uker etter at tannbroen er festet. Da kan det hjelpe med daglig fluorskylling og tannkrem som motvirker ising. Spør tannlege eller tannpleier om råd.

Festetennene kan også føles litt ømme etter at broen er satt inn. En årsak kan være at kronene sitter litt for høyt i forhold til bittet. Da vil tannlegen slipe ned kronene, slik at broen passer bedre inn i bittet. Noen ganger kan det være nødvendig med flere justeringer før den nye tannbroen fungerer optimalt.

Hva slags materialer finnes tannbroer (dvs. tannkroner) i?

Det finnes flere ulike typer tannkroner i broer, og disse har forskjellige egenskaper med hensyn til styrke og estetikk. Dette er de to vanligste typene:

  • Metall-keramisk krone
    Denne kronetypen har et ytre skall av porselen med en indre kjerne av metall (f.eks. gull eller kirurgisk stål). Denne kronetypen er svært sterk og har vært i bruk i mange år med høy suksess. Denne er minst kostbar av de to typene.
  • Helkeramisk krone
    En helkeramisk krone inneholder ikke metall og er derfor hvit hele veien gjennom. Disse tannkronene ser svært naturlige ut og vil oftest være det foretrukne alternativet, spesielt foran i munnen. Denne typen har en noe høyere pris enn metall-keramisk krone, grunnet en mer komplisert fremstillingsmåte.

Helkeramiske kroner finnes i mange forskjellige typer, og tannlegen din vil samarbeide med tanntekniker om å velge det beste materialet for hver enkelt tann. Stadig nye og forbedrede keramiske materialer, med høyere styrke og estetiske egenskaper, har kommet de siste årene. Helkeramisk krone kan nå brukes både på jeksler som må tåle mye tyggetrykk og på fortenner hvor estetikken er svært viktig.

Hvor lenge varer en bro?

Tannbroer er permanente tannerstatninger laget av solid porselen, og de skal i teorien vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan redusere broens levetid:

  • Brudd på porselenet: Ved tygging blir en bro utsatt for store krefter. Over tid kan uheldige belastninger føre til at biter av porselenet brekker av. Dette har oftest ingen praktisk betydning og kan i noen tilfeller repareres. Dersom funksjon eller estetikk funksjon reduseres betraktelig, kan det være nødvendig å lage en ny bro.
  • Hull/karies: Det kan ikke oppstå hull i selve broen. Derimot kan det bli hull i festetannen nedenfor kanten på broen. Vanligvis kan slike hull repareres med en fylling, men hvis hullet er stort, kan festetennene knekke eller broen løsne. 
  • Rotfylling: Festetennene kan også få betennelser og infeksjoner som kan kreve rotfylling. Når en festetann i en bro skal rotfylles, må tannlegen borre en åpning gjennom broen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med en fylling etterpå, men tannen er da litt svekket og bør følges opp av tannlege.

Hvordan skal broen vedlikeholdes?

En bro må vedlikeholdes like grundig som dine andre naturlige tenner. Det er viktig med god tannpleie hjemme og regelmessige kontroller hos tannlegen. Selv om en kunstig tannkrone ikke kan få hull (karies), finnes det en risiko for tannkjøttbetennelse og hull i overgangen mellom broen/kronene og den opprinnelige tannen. 

Ved å forebygge mot tannsykdom kan du beholde broen i lang tid. En bro skal pusses nøye med to cm fluortannkrem to ganger daglig i minst to minutter. I tillegg må du gjøre grundig rent mellom broen og nabotennene med tanntråd og mellomromsbørster.

Børst forsiktig i tannkjøttskanten slik at tannkjøttet ikke skades og trekkes tilbake. Bytt tannbørsten når busten begynner å sprike (minst hver 3. måned eller tidligere hvis fibrene er utslitte). Utover dette skal du også rengjøre under broen, dvs. under tannkronene (broleddet) som hviler mot tannkjøttet. Be din tannlege eller tannpleier instruere deg i hvordan du rengjør best mulig.

For å unngå hull i de viktige festetennene for broen bør du redusere mengden sukkerholdig kost og unngå å småspise mellom måltidene. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Dette vil styrke emaljen og er derfor viktig for forebygging av karies.

Hva koster en tannbro?

Prisen på en bro vil avhenge av antall ledd (kroner) på broen, og tannkronen i seg selv kan variere i pris av flere årsaker fordi det finnes ulike materialer og kvaliteter å velge mellom. Der det stilles høye estetiske krav eller komplikasjoner oppstår, må det kunne forventes høyere kostnader. Fremstillingsmetoden og variasjoner i timepris hos tannteknikeren vil også påvirke kostnadene. 

Enkelte pasienter har krav på Helfo-stønad som dekker kostnadene med tannbrobehandling. Det gjelder eksempelvis pasienter som har mistet tenner pga tannløsning.

scroll-to-top