menu
Back

Syreskader - vår tids tannproblem

October 29, 2024
Tannfaglig

Før var syreskader på tennene vanligst hos eldre mennesker, etter et langt liv med mye god mat og drikke. Nå er derimot syreskader utbredt hos stadig flere barn og unge, og det kan vise seg å bli et nytt tannhelseproblem i Norge. Syrlige drikker og skrukorker er mye av forklaringen. Les hvordan du kan beholde tannemaljen din. 

Hva er syreskader?

At vi kan få hull i tennene fra sukker er de fleste klar over, men i de senere årene har syreskader på tennene blitt mye vanligere. Konsekvensen av syreskader er nok ukjent for mange, og syreskader må ikke forveksles med hull i tennene (karies). Karies oppstår når bakterier i munnhulen omdanner karbohydrater (sukker) i mat og drikke til syrer som løser opp tannemaljen. 

Ved stadige syreangrep fra sur mat og drikke utsettes tennene dine for dental erosjon. Selv om emaljen er kroppens hardeste vev, klarer syrene likevel å sakte etse bort emaljen lag for lag.

Hvis du i tillegg pusser tennene umiddelbart (og for hardt) etter oppkast, sure oppstøt, inntak av syrlig mat og drikke, vil tannbørsten påføre den myknede emaljen slitasjeskader, samt at syren blir gniss inn og etser bort enda mer emalje. Sjansen for å få hull blir også mye større.

Skrukorken - tennenes verste fiende!

Ønsker du å beskytte tennene mot syreskader, handler det ikke bare om hva du får i deg, men også om hvor ofte du inntar mat og drikke som senker pH-nivået i munnen.

Plastflasken kom på markedet i Norge i 1978, og det lette materialet gjorde det enklere å ta med seg flaskene rundt, i motsetning til tunge glassflasker. Og sammen med den smarte oppfinnelsen av skrukorken ble dette starten på et nytt tannhelseproblem. 

Skrukorken gjør det nemlig enkelt å drikke brus og juice litt og litt, og dette utsetter tennene for jevnlig syrepåvirkning over tid. En munnfull med brus hvert tiende minutt gjør at tennene bades i syre kontinuerlig, i tillegg til sukkeret som leske- og sportsdrikker ofte inneholder.

Hva er symptomene på syreskader?

Under påvirkning av syrer mykner det ytterste og hardeste emaljelaget på tannen. Emaljen blir mer utsatt for slitasje og vil forsvinne over tid. 

Du kan kjenne igjen syreskader på at:

  • Tennene vil se tynnere/gjennomsiktige ut. 
  • Tennene kan få gule flekker fordi tannbeinet (dentinet) blottlegges. 
  • Tennene kan miste sin glans og overflaten blir mattere med tiden. 
  • Du kan oppleve ising i tennene, spesielt når du utsetter dem for kald eller varm mat og drikke. 
  • Du kan oppleve å få groper i emaljen.
  • Du kan få mye mer hull i tennene.

Ofte oppdager du dessverre ikke dette før syreskaden er blitt stor. I verste fall eksponeres tannervene med stor risiko for infeksjon og betydelige smerter. Derfor er jevnlige undersøkelser så viktige. Forebygging er mye bedre (og billigere) enn reparasjon. 

Hva gir syreskader på tennene?

Syreskader skyldes hovedsakelig inntak av mat og drikke som inneholder mye syre. All mat og drikke som har pH-verdi under 5,5 kan føre til oppløsning av tannemaljen. Her er noen eksempler:

  • frukt, spesielt sitrusfrukter
  • fruktjuice
  • brus
  • kaffe
  • saft
  • sportsdrikker
  • energidrikker
  • vin
  • surt godteri
  • mineralvann med smak 

Kullsyre skader heller ikke i seg selv tenner eller tannkjøtt. Men hvis mineralvannet er tilsatt smak, som ofte er en fruktsyre som sitronsyre, kan det være skadelig for emaljen. Og selv om du velger sukkerfrie og light-varianter av juicer, brus og safter, er det like stor risiko for syreskader.

Oppkast og sure oppstøt kan også gi syreskader

Mennesker med spiseforstyrrelser opplever ofte skadet tannemalje og hyppig forekomst av hull i tennene som resultat av stadig oppkast. Refluks-pasienter, gravide og kreftpasienter kan også oppleve at magesyre fra magen kommer helt opp i munnen som sure oppstøt. 

Sure oppstøt eller oppkast på daglig basis, uansett årsak, utsetter tennene for den sterkeste syren tennene naturlig kan utsettes for. Magesyren må derfor ikke pusses vekk etter oppkast/oppstøt, men skylles vekk med rent vann eller munnskyll med fluor.

Spyttet vårt er viktigst i kampen mot syrene 

Spytt betyr antagelig mest når det gjelder å forhindre utvikling av syreskader. Spyttet fortynner, fjerner og nøytraliserer syrer. Spyttets evne til å motvirke syrenes skadeomfang er knyttet til både mengden spytt som produseres og hvor raskt produksjonen skjer. Dette er individuelt og varierer også gjennom livet.

Medikamenter kan gi redusert spyttproduksjon

Bruker du medikamenter, bør du kjenne til at enkelte produkter bidrar til mindre spyttproduksjon og økt munntørrhet. Bruk av sukkerfri tyggegummi kan stimulere til spyttproduksjon og dermed rensing av tenner og nøytralisering av syrer.

Mennesker som trener har mer syreskader

Ved trening produserer vi mindre spytt enn vi gjør når vi ikke trener, og lavere spyttproduksjon gjør at tennene er mer utsatt for syreskader. Studier har også vist at spyttets evne til å nøytralisere syre reduseres ved trening. Hvis du i tillegg smådrikker energidrikker når du trener, vil syren i disse ytterligere påvirke emaljen negativt.

Syreskader er permanente

Tannemaljen er en viktig beskytter av dentinet, blodkar og nerver. Emaljen utgjør likevel et tynt lag, og stadige angrep av syre gjør at emaljen kan gå i oppløsning. Kalsium og fosfat blir trukket ut og gjør tannen tynnere, og dermed mer følsom og sårbar. Emaljen som har blitt etset og slitt bort, vil dessverre aldri gro tilbake eller tilhele. 

Syreskader er derfor spesielt ødeleggende for unge mennesker, som skal leve et langt liv uten emaljens beskyttelse av tennene. 

Kan syreskader repareres?

Før misfarging eller endring i tannens utseende er blitt svært tydelig, kan syreskader være utfordrende å oppdage på et tidlig stadium. Derfor er jevnlige undersøkelser svært viktige. Er det mistanke om erosjonsskader, vil tannlegen forsøke å kartlegge utbredelsen og tilpasse videre behandlingsløp individuelt. Oppdages skader på et tidlig tidspunkt, vil råd og veiledning være første «behandling» for å forebygge mot videre skadeutvikling. 

Alvorlige erosjonsskader kan påvirke biteevne og bittstabilitet, samt gi hull og ubehagelig ising i tennene. Aktuell behandling kan være følgende:

  • Er skaden liten, kan tannlegen forsegle med en hvit komposittfylling. 
  • Ved større skader er det mulig at tannoverflaten må dekkes med en skallfasett eller et innlegg (disse dekker én flate). 
  • Om flere sider av tannen er ødelagt, kan tannlegen sette på en kunstig tannkrone som dekker hele tannen.

Hvordan kan du selv motvirke syreskader?

Å forebygge skader på tannemaljen, både hull og syreskader, er enklere og mindre ressurskrevende enn å reparere. Det er to enkle hovedregler som gjelder: 

  1. Unngå at syre blir liggende på tennene og etse over tid.
  2. Bruk myk tannbørste og fluorprodukter som styrker emaljen. Fluor gjør emaljen mer motstandsdyktig mot syreangrep og bakterier slik at begynnende hull stanser opp og nye hull forhindres.

Her er gode råd for å forebygge syreskader:

  1. Unngå småspising mellom måltider.
  2. Drikk vann som tørstedrikk, spesielt når du trener. Unngå å ha sitron i vannet.
  3. Reduser inntak av brus, juice, vin, sportsdrikker og andre syreholdige drikker. Hyppig inntak med kort tid mellom er mest skadelig.
  4. Avslutt et syrlig måltid med melkeprodukter som melk, ost eller yoghurt for å nøytralisere syren. 
  5. Innta mat sammen med syrlig drikke. Dette gir et mildere syreangrep.
  6. Ta en sukkerfri tyggegummi etter inntak av syrlig mat eller drikke. Dette stimulerer spyttproduksjonen slik at pH-verdien i munnen øker raskere og syreangrepet varer kortere. 
  7. Bruk sugerør hvis du vil drikke sure drikker. Da får væsken mindre kontakt med tennene.
  8. Skyll med vann for å rense munnen etter å ha spist eller drukket noe syrlig.
  9. Puss tennene med en myk tannbørste med to cm fluortannkrem hver dag i minst to minutter. Puss heller tennene før frokosten.
  10. Skyll munnen regelmessig med fluor. 
  11. Ikke puss tennene rett etter du har spist eller drukket sur mat eller drikke, hatt sure oppstøt eller oppkast. Vent 30-60 minutter.
  12. Unngå fruktjuice, kullsyreholdige eller sure drikker rett før du går til sengs om kvelden.
  13. Hvis du har eller har hatt spiseforstyrrelser, kan syreskader ha oppstått. Oppsøk tannlege for å gjennomføre en grundig undersøkelse.

Kilder

Søvik, J.B. m.fl. (2015): Sour sweets and acidic beverage consumption are risk indicators for dental erosion. Caries Research, doi: 10.1159/000371896.

scroll-to-top