Noen ganger kan tennene ha så store skader at vanlige fyllinger ikke holder for å reparere tannen. Andre pasienter kan mangle tenner helt pga traume eller tannsykdom. Da kan løsningen være å erstatte enkelttenner, tannrekker eller deler av tennene med kunstige løsninger som ser helt naturlige ut. Moderne tannbehandling med reparasjon og erstatning kan effektivt hjelpe deg som ønsker å gjenskape tannsettet både funksjonelt og estetisk.
Før i tiden var det slett ikke uvanlig at nordmenn fikk gebiss (tannprotese) til konfirmasjonsgave. Allerede i tenårene kunne tennene bli så dårlige at de enten hadde falt ut eller var så ødelagte at trekking og gebiss var eneste løsning.
Idag er det svært ønskelig å beholde mest mulig av egne tenner og emalje fra et tannhelseperspektiv, og tannlegen vil alltid vurdere tanntrekking som siste utvei. Det finnes mange gode behandlingsalternativer der reparasjon og erstatning gir pasientene tilbake god bittfunksjon og estetisk utseende. Lenger ned i artikkelen finner du en oversikt over de ulike behandlingsformene. Disse er også utfyllende beskrevet i egne artikler.
Mange tannproblemer utvikler seg sakte over tid. Noen tilstander kan også oppstå uten noen særlig ubehag eller smerte. Jevnlige undersøkelser hos tannlegen kan spare deg for plager og, ikke minst, omfattende og kostbare behandlinger.
God daglig tannpleie hjemme er den beste forebyggingen mot hull i tennene (karies) og tannkjøttbetennelse som er svært vanlige plager å ha. Karies er en tilstand hvor emaljen på tennene etses bort som følge av syre fra mat og drikke, samt syre fra bakterier i munnhulen. Hull i tennene kan repareres om de ikke er blitt for omfattende.
Daglig fjerning av bakterier og plakk forhindrer også at det bygger seg opp lag med forkalket plakk (tannstein). Når du først har fått tannstein, må det fjernes profesjonelt hos en tannlege. Hvis ikke, vil tannsteinen etterhvert skape lommer mellom tannkjøtt og tann der bakterier kan starte betennelse. Alvorlig tannkjøttbetennelse (periodontitt) kan gi tannløsning på sikt hvis tilstanden ikke behandles.
Enkelte ganger vil en tann bli skadet i så stor grad at også tannerven (pulpa) tar skade. Da har bakterier funnet vei inn til den indre delen av tannen der tannerven ligger. For at tannen skal kunne bevares, og for at bakterier ikke sprer seg videre inn til kjevebenet, vil tannlegen måtte gjøre en rotfylling. Etter rotfyllingen vil tannen måtte oppbygges med en fylling eller helst en tannkrone.
Mangel på en eller flere tenner kan ha mange grunner. Kanskje har du fått slått ut tannen i en ulykke eller mistet tannen pga tannkjøttbetennelse? Kanskje det aldri kom en tann der? Uansett hva som er årsaken til tannløshet, er det viktig å gå til tannlegen for å få en tannerstatning.
Vær klar over at mangel på tenner kan føre til andre problemer, som:
Når du mangler/mister en tann, mister du også tyggemulighetene for tannen i motsatt kjeve. Når denne ikke har en tann den presses mot, vil den kunne vokse ut av kjevebenet og bli lenger (kalles supraerupsjon). Konsekvensen er bittproblemer fordi du ikke lenger har normalt sambitt, dvs. at det er kontakt mellom under- og overkjevens tenner, samt at fortennene i underkjeven møter baksiden av fortennene i overkjeven, samtidig med at alle jekslene møtes med tyggeflatene mot hverandre.
Nabotennene til en tannluke har ikke en annen tann å støte mot og kan også begynne å flytte på seg. Dette kan skape lommer i tannkjøttet hvor matrester og plakk fester seg og er vanskelig å fjerne. Dette kan over tid gi dannelse av tannstein, karies og alvorlig tannkjøttbetennelse med tannløsning (periodontitt). Nabotennene kan også flytte såpass mye på seg at smilet ditt vil kunne forandre seg.
Tennenes viktigste oppgave er å hjelpe oss med å tygge mat og snakke tydelig. Når du mangler en eller flere tenner, kan det bli vanskelig å spise, og du kan få en rar følelse når du snakker. Tannløshet kan medføre problemer med å uttale visse lyder eller ord. Noen vil også være flaue over manglende tenner og unngå å smile eller ha sosialt samvær med andre mennesker. Dette kan redusere livskvaliteten.
Tannluker kan føre til problemer for ansiktsmusklene som bidrar til at du kan tygge og bevege kjeven din. Smerter i tyggemuskulaturen kan gi smerter i kjeve og ansikt, klikke- eller skrapelyder fra kjeven, svimmelhet, hodepine og endret bevegelighet i over- og underkjeve.
Når du mangler en tann, blir ikke tannkjøttet og kjevebeinet tilstrekkelig stimulert. I ytterste konsekvens kan kjevebeinet begynne å smuldre opp. Kjevebeinet er viktig å ha intakt hvis du vil ha implantat, fordi det må være en viss tykkelse på kjevebeinet der tannlegen fester implantatskruen. Det er derfor svært viktig å erstatte tannen i tide slik at du unngår nedbryting av kjevebeinet.
I samråd med tannlegen bestemmer du hva som skal gjøres i din unike situasjon. Reparasjon og erstatning skal være løsninger som passer perfekt til din munn og tenner, med riktig farge og form.
Ofte vil en tann ta skade av forskjellige årsaker, som f.eks. karies (hull), fraktur (brudd) eller slitasje. I slike tilfeller vil tannen måtte gjenoppbygges til opprinnelig størrelse for normal funksjon og estetikk. Ved mindre og enklere skader kan en slik oppbygging gjøres ved bruk av en tannfarget fylling av komposittmateriale.
Skallfasett brukes hovedsakelig på fortennene ved skader pga syreangrep i emaljen eller i tilfeller der bleking ikke vil fungere optimalt. Fasetter er svært tynne skall som limes fast på tennene. Ulempen med skallfasetter er at de tåler lite tyggetrykk og har dermed best nytte på fortennene. En fordel er at påsettingen krever veldig lite sliping i forkant.
En tannkrone er et kunstig omsluttende skall som limes rundt din egen tann etter at tannlegen har slipt ned den skadede tannen og tatt avtrykk. Kronede tenner er sterke og kan tåle mye belastning. Det nye skallet klemmer tett rundt tannen og beskytter den. Det koster mer med en tannkrone enn en stor fylling, men holdbarheten er overlegen. I enkelte tilfeller vil det være nødvendig å rotfylle tannen og eventuelt sette inn en rotstift for å få tilstrekkelig feste for kronen.
Hvis en tann mangler eller er så skadet at den må trekkes, kan den erstattes med en tannbro. Det krever at det finnes nabotenner som broen kan festes til. Festetennene slipes til på samme måte som ved en tannkrone og følger for øvrig samme prosedyre. En bro er et godt alternativ ved erstatning av tapte tenner og gir vanligvis ingen problemer.
Dersom nabotennene til en skadd tann er sunne og i god stand, er det ønskelig å unngå å slipe dem ned, og da anbefales det å bruke tannimplantater fremfor tannkrone eller bro. Implantatbehandling går ut på å feste en liten skrue av titan i kjevebeinet. Her fungerer den som en tannrot. På skruen skrur tannlegen en kunstig tannkrone som skal ligne mest mulig på dine egne tenner. Behandling er mer omfattende og tar lengre tid enn ved å lage en tannbro som festes i andre tenner, men implantater gir også gode og varige resultater.
En tannprotese kan være en løsning for deg som ikke har råd til de litt dyrere alternativene. Proteser kan dessuten produseres litt raskere. I dag er likevel tannimplantat eller tannbro de foretrukne formene for tannerstatning i Norge. Spør gjerne tannklinikken om betalingsløsninger som passer for deg.
Ikke utsett å oppsøke tannlegen om du har ubehag eller plager i munn eller tenner. Med dagens moderne teknologi kan alle reparasjoner og erstatninger utføres helt uten smerter, og du får et svært naturlig resultat. Det er som oftest umulig for andre å se at skader er reparert eller at de nye tennene ikke er dine egne. Tannlegen vil alltid bestrebe seg på å finne det behandlingsalternativet som er minst inngripende for deg, men samtidig også gir den beste munnhelsen på sikt.