menu
Back

Alt om bedøvelse

August 1, 2024
Tannfaglig

Å være engstelig for smerter under tannbehandling er vanlig, men alle pasienter kan få lokalbedøvelse som helt fjerner ubehag og smerteopplevelse.

Moderne bedøvelsesutstyr er effektivt og gis svært skånsomt. Fortell likevel tannlegen din om du er bekymret for smerter slik at bedøvelse og behandling kan tilpasses dine behov. Tannlegen kan også bedøve hudoverflaten med krem i forkant av injeksjonen.

Mange er redd for smerte og ønsker bedøvelse

Det er helt naturlig å være redd for det ukjente, men noen ganger blir frykten for smerte smertefull i seg selv. Redde og nervøse tannpasienter kan oppleve intense følelser av ubehag og smerte, og disse følelsene kan utløses av sprøyter, tannlegeinstrumenter, lukter eller lyder.

Smerte opptrer vanligvis i forbindelse med skade på kroppen, og smerteopplevelsen avhenger av mange faktorer, f.eks. personens kjønn, frykt for smerte og evne til å utholde smerte. Noen mennesker kan holde ut mye smerte, mens andre rett og slett ikke klarer den minste lille smerte. Smerteopplevelsen er også avhengig av fysiske og psykiske faktorer. Evnen til å holde ut smerte kan endre seg for samme person i løpet av en dag som konsekvens av ytre og indre påvirkninger som f.eks. hormonell status, stress, sult, sykdom, tillit til tannbehandler, kunnskap om hva som skal skje, tidligere erfaringer.

Noen mennesker har behov for mer bedøvelse enn andre, avhengig av hvor følsomme nerver og tannkjøtt er. I tilfeller hvor tannens nerve er fjernet, som etter en rotfylling, vil du kjenne svært lite ved en tannbehandling. Det kan likevel være aktuelt med bedøvelse for å hindre ubehag eller også redsel for ubehag.

Når det er nødvendig, vil tannlegen anbefale bedøvelse før en behandling. Tannlegen vil gi utfyllende informasjon om de ulike bedøvelsesalternativene og hva som er anbefalt for den tannbehandlingen du skal ha. Uansett er det du som bestemmer hvorvidt du ønsker bedøvelse eller ikke, og hvilken form for bedøvelse du eventuelt foretrekker.

Hva er de to typene smerte?

Den akutte smerten er en umiddelbar opplevelse som skyldes operasjoner, ulykker, betennelser, o.l., og det er derfor lett å forklare årsaken. Smerten kan være intens og bankende og lett å lokalisere. Den responderer på reseptfrie legemidler som paracet. Det meste av smerten som oppleves i forbindelse med tannbehandling er akutt smerte.

Kroniske smerter er derimot langvarig, vanskeligere å lokalisere og behandle. 

Ikke utsett tannlegebesøket pga frykt for smerte

Faren med å utsette tannlegeundersøkelser er at små tannplager, som forblir ubehandlet over tid, kan utvikle seg til mer omfattende, smertefulle og kostbare behandlinger. Mange tannklinikker tilbyr gratis konsultasjon i et nøytralt samtalerom hvis du ønsker hjelp til å takle tannlegeskrekken og komme i gang med tannbehandling.

Gjør det vondt å bli bedøvet?

Når væsken sprøytes inn i tannkjøttet, kjenner pasienten kanskje stikket, litt svie og en viss press-smerte. Dette kan gi litt ubehag, men det går raskt over avhengig av hvor hurtig tannlegen sprøyter inn lokalanestesien. Injeksjonene er minimale, og tannlegen tar seg god tid for å gjøre opplevelsen best mulig for deg.

Det er også mulig å få en overflatebedøvelse først. En bedøvelseskrem eller gel påføres det aktuelle området tannlegen kommer til å sette bedøvelse med sprøyte, og da kjenner du ikke stikket. 

Hvordan virker lokalbedøvelse?

Lokalbedøvelse (lokalanestesi) gjør all tannbehandling og kirurgi smertefritt gjennom et forbigående tap av følelse og smerteopplevelse i et avgrenset område. En bedøvelse har derfor en lokal virkning, derav navnet. Det innebærer at svært lite av stoffet vil sirkulere i kroppen, og det vil holde seg der det blir påført eller injisert. De små mengdene som kommer over til blodomløpet vil bli nøytralisert i leveren og skilt ut gjennom nyrene. 

Legemidler som benyttes til lokalbedøvelse, er tryggere enn dem som benyttes til narkose, og de foretrekkes om mulig.

Lokalbedøvelsesmiddel som brukes ved tannbehandling og -kirurgi inneholder virkestoffet lidokain som hemmer nervesignaler. På den måten kommer ikke meldingen om smerte fra det bedøvde området frem til bevisstheten vår, og tannlegen kan behandle pasienten under smertefrihet. Virkestoffet adrenalin trekker sammen blodårene slik at bedøvelsen holder seg i tannkjøttet, og samtidig reduseres blødninger fra tannkjøttet under og etter behandlingen. 

Det finnes ulike typer lokal anestesi

Tannlegene kan i dag tilby mange ulike typer moderne lokalbedøvende medikament som gir smertefri tannbehandling. Noen virker i kort tid, mens andre varer i mange timer. 

Pasienter kan også reagere ulikt på forskjellige virkestoffer. Valg av type lokalbedøvelse gjøres etter hva slags behandling som skal utføres. Informer tannlegen om du tidligere har opplevd reaksjoner på lokalbedøvelse. 

Mange bedøvelsesmidler er tilsatt adrenalin for å begrense blødning fra såret. For pasienter som ikke tåler dette, finnes det også bedøvelsesmiddel helt uten adrenalin. 

Injeksjonsvæske

Det aller vanligste er å injisere bedøvelsesmidlet. Moderne sprøytespisser er nå så tynne at du nesten ikke kan kjenne selve stikket. En dyktig tannlege vil bruke god tid på injeksjonen slik at du føler svært lite press fra væsken som sprøytes inn.

Gel

Det finnes lokalbedøvende gel som brukes hos voksne ved visse typer tannlegebehandlinger. Det kan være f.eks. ved tannsteinfjerning, lommedybdemåling (undersøkelse av lommer mellom tenner og tannkjøtt) eller rotplanering (dypere og grundigere tannrens som fjerner tannstein som ligger nedenfor tannkjøttkanten). 

Omtrent 30 sekunder etter påføring oppnås full effekt, og tannbehandleren kan da begynne på behandlingen. Effekten vil normalt vare i ca. 20 minutter.

Spray/krem

Overflatebedøving av munnslimhinnen kan gjøres med krem eller spray.

The wand - digitalt styrt bedøvelse

The Wand ser mer ut som en penn enn en sprøyte. Sammenlignet med tradisjonelle sprøyter, er nålen på spissen svært liten og diskret. For pasienter som opplever angst bare ved synet av nålen og tanken på hva som er i ferd med å skje, kan The Wand bidra til å redusere frykten og hjelpe dem til å slappe av.

The Wand benytter en teknikk der en digital pumpe doserer bedøvelsesvæsken svært langsomt og helt smertefritt inn i vevet rundt tannen. Den er så presis at tannlegen faktisk kan bedøve nervene til kun én tann i motsetning til tradisjonell bedøvelse som bedøver større områder av munnen. Da slipper du gå med nummen tunge og lepper i mange timer etter tannlegebesøket.

Hvor lenge varer lokalbedøvelsen?

Det er veldig varierende hvor lenge lokalbedøvelse fortsetter å ha effekt etter endt tannbehandling. Bedøvelsen sitter i selve tannen i ca. 60 minutter, og så går den gradvis ut, aller sist fra lepper og munnslimhinnen. 

Vanligvis er bedøvelsen helt ute etter ca. 2-4 timer, men det avhenger av hvor bedøvelsen ble satt, hvor mye du fikk og din individuelle evne til å bryte ned virkestoffene.

Det er viktig at du følger tannlegenes instruksjoner fordi det kan være forbundet med høy risiko for å drikke og spise mat før anestesien er helt borte (se under). Derfor bør du ha spist og drukket godt før tannbehandling.

Hvor fort kan du spise igjen etter bedøvelsen?

Du må ikke begynne å spise så lenge du fortsatt kan føle at lokalbedøvelsen virker. Du kan da risikere å bite deg hardt i kinnene, leppene eller tungen. 

Mens virkningen går ut, skal du også være veldig forsiktig med inntak av varm mat og drikke fordi du ikke vil kjenne at du brenner deg. 

Dersom du har fått en midlertidig fylling eller tannkrone, bør du vente 30 minutter for å unngå overbelastning på tannen mens du ennå ikke har normal følelse i munnen.

Kan gravide få lokalbedøvelse?

Gravide bør passe ekstra godt på tannhelsen fordi svangerskapshormonene gir litt større sjanse for tannkjøttbetennelse og andre plager. Du kan få lokal anestesi under graviditet, men snakk med tannlegen din om dette før tannbehandlingen. Bedøvelsen kan tilpasses i forhold til hvor langt du er kommet i svangerskapet og hvilken tannbehandling det er behov for.

Kan du få tannbehandling under sedasjon eller narkose?

I de tilfellene der lokalbedøvelse ikke er nok, vil pasienter kunne få tilbud om behandling under narkose eller sedasjon, i tillegg til lokalbedøvelse. Dette blir helst tilbudt pasienter med f.eks. kraftig brekningsrefleks eller sterk grad av angst og tannlegeskrekk, og må avtales på forhånd.

Ved narkose (generell anestesi) sover du og merker absolutt ingenting fra tannbehandlingen. Hvis du skal få narkose, trenger du en ledsager som kan hjelpe deg helt hjem.

Sedasjon er en svakere form for narkose og gis som beroligende midler i tablett- eller væskeform. Da er du rolig og avslappet, men bevisst under tannbehandlingen.

Komplikasjoner og bivirkninger

Lokalbedøvende midler er trygge når de anvendes på riktig måte av helsepersonell, og i utgangspunktet kan alle mennesker få bedøvelse. 

Det finnes likevel noen som ikke tåler de mest vanlige bedøvelsesmidlene. Da vil tannlegen bruke andre sammensetninger av bedøvelsesmidler. Det er derfor viktig å alltid oppgi helseopplysninger til tannlegen før behandling.

Helt unntaksvis kan det oppstå ubehag eller smerter etter en injeksjon fordi det har oppstått bloduttredelse, infeksjon eller nerveskade. Skulle du merke at innstikkstedet blir rødt og hovent etter en lokalbedøvelse, og/eller at du får feber og generell sykdomsfølelse, må du kontakte lege eller tannlege.

Sjeldne ganger kan pasienter oppleve en generell reaksjon på injeksjonen. Allergiske reaksjoner er uvanlige ved lokalbedøvelse. Men dersom bedøvelsen inneholder adrenalin, blir kroppens naturlige reaksjon på dette ofte oppfattet som en allergisk reaksjon. Du kan bli oppspilthet, få hjerteklapp og en følelse av omtåkethet.

scroll-to-top