3D-skanning er en digital dokumentering av dine tenner med flere viktige formål. Du får tredimensjonal innsikt i egen tannhelse som gir deg et bedre utgangspunkt for å diskutere mulige ønskede eller nødvendige behandlinger med tannlegen. Er du utsatt for en stor tannskade eller tap av tann, kan en nøyaktig kopi gjenskapes.
3D-skanning av tenner og munn er en helt smertefri prosedyre. Tannlegen eller tannpleier bruker en håndholdt 3D-laserskanner med et lite hode som beveges rundt inne i pasientens munn. Skannerhodet projiserer en laserlysstråle på tenner og tannkjøtt. Dette lyset reflekteres deretter tilbake til skanneren, og det tas tusenvis av bilder i løpet av ett sekund. Bildene blir så satt sammen for å skape en tredimensjonal digital visualisering av tennene og tannkjøttet. Denne vises direkte på skjerm for tannbehandler og pasienten.
Digitale avtrykk vil bli en viktig del av pasienters journaler i fremtiden, med den store fordelen at skann kan legges over hverandre for å vise endringer over tid.
Metoden involverer absolutt ingen ubehag. 3D-skanneren bruker laseravbildning til å lage et bilde av munnen og tennene. Det er derfor ingen stråling involvert, noe som også gjør at 3D-skanning er trygt for gravide pasienter.
3D-skanning er et unikt verktøy – spesielt ved omfattende tannbehandling. Tannlegen får det beste utgangspunktet mht digital dokumentasjon og planlegging av behandlingen. 3D-avbildningsteknologi skaper nemlig et komplett bilde av tannstruktur og tannkjøtt som sikrer et mer nøyaktig inntrykk fra starten. Det vil resultere i forbedret behandling for pasienten i forbindelse med bl.a. fremstilling av tannerstatninger (broer, kroner, proteser (gebiss), implantater), tannbeskyttere, blekeskinner, bittskinner, tannregulering (usynlig regulering som Invisalign), skallfasetter, gipsmodeller av tenner.
De digitale bildene kan være viktige i vurderingen av utvikling av en tilstand, f.eks. hull i tennene (karies), tilbaketrekking av tannkjøtt eller slitasjeskader på tenner fra år til år. Tannlegen 3D-skanner da tennene i forbindelse med en vanlig undersøkelse.
For deg som går med et ønske om å endre smilet ditt, kan tannlegen skanne tennene dine, foreslå behandling og vise deg digitalt hvordan de vil se ut etter behandlingen før behandlingen starter. Du kan også være med å designe smilet ditt selv, og deretter kan dette digitale smildesignet brukes til å virkeliggjøre ønskene dine.
Før digitale verktøy ble tilgjengelige for tannlegevirksomheter, måtte pasienten bite i et gummielastisk avtrykksmateriale slik at tannlegen fikk en avstøpning som utgangspunkt for å lage f.eks. en tannerstatning. Avstøpningen ble deretter sendt med post til tannteknikeren som så laget en fysisk gipsmodell av tennene dine og tilpasset den kunstige erstatningen til denne. Feil og avvik kunne resultere i at modellen måtte forkastes, og avstøpningen tas på nytt hos tannlegen. Frakttiden kunne også forlenge prosessen for pasienten.
På midten av 1700-tallet ble først bivoks prøvd ut som avtrykksmateriale, men senere på 1800-tallet tok tannlegene i bruk gips. De mer behagelige avtrykksmaterialene som brukes i dag, ble tilgjengelige på markedet på 1900-tallet.
Etter hvert som teknologien utviklet seg, har også kravet til tannerstatninger som tannimplantater og kroner økt. Erstatningene skal være funksjonelle, naturtro og umerkelige for pasienten. Dette stiller ikke bare store krav til materialets utseende og form, men også til dets tilpasning i munnen basert på avtrykk.
Et problem tannleger kan møte er mislykkede fysiske avtrykk. Eksempler på feilkilder er luftblærer i avtrykksmassen, dårlig tilpasset avtrykkskje, at pasienten brekker seg pga det flytende avtrykksmassen, drag i avtrykket når det løsnes, uklar prepareringsgrense, revner og feil ved blanding av avtrykksmasse. I tillegg kommer feil som kan oppstå hos tanntekniker i prosessen ved tillaging av gipsmodell. Ved samtlige av disse potensielle feilkildene vil avtrykksprosessen kunne måtte gjentas.
Til tross for at digital avtrykksteknikk drastisk forenkler prosessen, kan resultatets nøyaktighet påvirkes i negativ retning pga faktorer som munnhulens plassbegrensninger og stor spyttproduksjon som forstyrrer laserstrålen. Fysisk avstøpning kan derfor gi bedre avtrykk lengst bak i munnen, spesielt når laserhodet på skanneren er stort i forhold til pasientens munn.
3D-skanning har et hovedformål; å fremskaffe et detaljert og nøyaktig tredimensjonalt bilde av hele munnen. For pasienter der 3D-skanningen er et viktig verktøy i en større behandling, innebærer prosessen alle steg 1-5. For pasienter som kun har behov for en digital registrering, stopper prosessen etter steg 2. Både tannpleiere og tannleger er utdannet til å bruke skanneren.
Skanne-enheten er plassert ved siden av tannlegestolen. Tannbehandler og pasienten kan se bildene i sanntid på berøringsskjermen, hvilket muliggjør forstørring av bildene og manipulering for å forbedre detaljene.
Gjennom skanneprosessen blir tannbehandler guidet via bilder, tekst og tale. Etter hvert bilde kan tannbehandler velge å gjøre om eller gå videre med neste bilde. Hvis bildet ikke er godt nok, tvinger systemet tannbehandler til å ta et nytt og bedre bilde.
Skanneren tar bilder av tannkjøttet og samtlige tenner fra alle vinkler. Til slutt registreres kjevenes posisjon ved at pasienten biter sammen i et sambitt (dvs. at fortennene i underkjeven møter baksiden av fortennene i overkjeven, samtidig med at alle jekslene møtes med tyggeflatene mot hverandre).
Når tilstrekkelig informasjon er innhentet, må tannbehandler kontrollere og godkjenne den virtuelle modellen. Etter at skanneprosessen er fullført, vil alle data umiddelbart bearbeides til en endelig virtuell 3D-modell av alle tenner og tannkjøtt.
Nå får pasienten en unik mulighet til å se sine egne tenner både fra baksiden og helt bak i munnen. Det tredimensjonale bildet kan snus og vendes på, og på den måten får pasienten innsikt i egen tannhelse som er umulig å få ellers. Dette oppnås ikke ved det tradisjonelle speilet som ofte tilbys pasienter.
Dersom en tannpleier har utført skanningen og det er behov for videre behandling, vil denne referere pasienten til en tannlege for oppfølging. Med utgangspunkt i 3D-bildet kan tannlege og pasient diskutere en behandlingsplan og bli enige om prioriteringer.
En datafil med bildene blir sendt elektronisk til et internt eller eksternt tannteknisk laboratorium slik at produksjonen av kroner, broer, implantater, reguleringsskinner som f.eks. Invisalign, bittskinner, osv. kan begynne med en gang.
Den digitale filen kan brukes til å kontrollere 3D-skrivere som er i stand til å forme dentalt materiale eller til å drive datamaskinstyrte fresemaskiner for å produsere tannenhetene.
Når tannlegen har mottatt produktet fra tanntekniker og innkalt pasienten, kan behandlingen starte opp. Dette går mye raskere enn sammenlignet med fysisk avstøpning. Eventuelle justeringer gjøres etter behov.
I denne fasen løper behandlingen, og pasienten holdes informert og engasjert ved eventuelle nye 3D-skann som viser fremgangen ved hvert tannlegebesøk.
Siden digitale avtrykk oversendes elektronisk, kan tannteknikeren straks begynne sitt arbeid etter at filen er overført. Dette gjør prosessen effektiv, og faren for at gipsavtrykk skades under transport, elimineres.
Nå er digital teknologi blitt en selvfølgelig del av tannlegevirksomheter. Digitale skannere for tenner ble opprinnelig introdusert på 1980-tallet, og teknologien har kommet langt siden da. 3D-skanning gir tannbehandlere muligheten til å jobbe mye mer presist, effektivt og miljøvennlig.
Et annet eksempel på digital tannbehandling er at pasienter kan få bedøvelse med The Wand. Denne bedøvelsesteknikken benytter en digital pumpe som doserer bedøvelsesvæsken svært langsomt og helt smertefritt inn i vevet rundt tannen. Den er så presis at tannlegen faktisk kan bedøve nervene til én tann i motsetning til tradisjonell bedøvelse som bedøver større områder av munnen. The Wand sikrer at du slipper gå med nummen tunge og lepper i mange timer etter tannlegebesøket.
Etter hvert som digitale teknologier utvikler seg, vil de stadig tilby nye innsikter, valgmuligheter, bekvemmeligheter og fleksibilitet til tannbehandlere, tannteknikere og pasienter. Ikke minst vil besøket hos tannlegen bli smertefritt og ha større fokus på forebygging enn skadereparasjon.